68 eFt/nap! Átlagosan ennyit spóroltunk meg az ügyfeleinknek az elmúlt 3 évben, csak a KIVA által. Jól értetted: három éven át, minden egyes napon!
Jól számoltunk? 74.405 eFt / (3 x 365) = 67.949 eFt (Rendben, 51 Ft-tal kerekítettünk...)

Te mennyit buksz naponta csak azon, hogy még nem vagy kivás?

Tudtad, hogy 2013. január 1-től választható egy olyan adózási forma, amivel sok kft lényegesen jobban jár a „hagyományos” adózásnál? A mi kivás cégeink 3 év alatt összesen több, mint 74 millió forintot takarítottak meg csak ezzel az egy megoldással!

Lehet, hogy Te is százezreket, esetleg milliókat spórolhattál volna?


Hogyan működik a KIVA? Nos: A kivás vállalkozások a KIVA adóalapja után 16 százalék adót fizetnek, ezáltal mentesülnek:

– a 10 százalékos társasági adó,

– a 27 százalékos szociális hozzájárulási adó, és

– a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás

bevallása és megfizetése alól.


Téged tájékoztatott a könyvelőd erről a lehetőségről?

"...a NAV honlapjára összehasonlító példákat is tartalmazó tájékoztatók kerültek ki annak bemutatására, hogy milyen előnyökkel jár a kiva választása a többi adózási módhoz képest. Ezen túlmenően a tájékoztatási szakterület több, mint 77 ezer KIVA tájékoztatót küldött ki az érintett adózók részére figyelem felhívás céljából, azok elektronikus tárhelyére...”
(Forrás: NAV Évkönyv 2015.)

Te kaptál ilyen anyagot?

Ugyancsak a NAV 2015-ös évkönyvében áll, hogy 2013-ban 8,2 ezer, 2014-ben 7.800, 2015-ben 6.625 kivás vállalkozás volt Magyarországon. Azért ilyen kevés a kivás cég, mert a könyvelőknek nem tetszett a KIVA: újat kellett volna tanulniuk, egészen más módon gondolkodni, stb. Ezért - legalábbis eddig - a könyvelők sikeresen álltak ellen, gyakorlatilag megbuktatva a kivát.

Miért baj ez?

Az a kilenc cégünk, akiket áttereltünk a KIVA alá, 2013-ban összesen 29 680 eFt-ot, 2014-ben 21 537 eFt-ot, 2015-ben 23 188 eFt-ot spórolt meg, és ezt mind elbukták volna, ha mi nem beszéljük rá őket a kivára. Éves átlagban a három év alatt a kivával legtöbbet megtakarító három cégünk évente 11.004 eFt-tal, 6 151 eFT-tal illetve 4 488 eFt-tal járt jobban, mint ha hagyjuk őket a hagyományos rendszerben adózni. Egyik kivás cégünk se járt rosszabbul, a legkisebb éves megtakarítás átlagosan 157 eFt volt.

Ennyi pénz egyszerűen ottmaradt a zsebükben!

Mindehhez „csak” arra volt szükség, hogy amint kijött a kivával kapcsolatos jogszabály, elkezdtük a felkészülést. Végignéztük és kiszámoltuk, hogy ki jár vele jobban, majd meggyőztük őket, közben kiképeztük a csapatunkat. Kialakítottuk a rendszert, és a tapasztalataink alapján azóta is folyamatosan finomítjuk azt.

Téged mennyire érdekelne egy ilyen összegű adómegtakarítás?

Teljesen legálisan - anélkül, hogy bármit is tenned kéne érte?

Ha a könyvelőd tájékoztatott már Téged ezekről a lehetőségekről és átbeszélte Veled, hogy miért nem éri meg cégednek a kivát választani, akkor minden rendben van, ne is olvass tovább! Szintén nincs okod az aggodalomra, ha az egyébként teljesen megbízható könyvelőd korábban szólt már arról, hogy van egy ilyen lehetőség, de kiszámolta, és láthatóan nem Neked való.

Sajnos legtöbbször nem ez a helyzet!

Gyakran tartunk könyvelőknek továbbképzéseket, amiken rendszeresen halljuk azt kollégától, hogy neki egy kivása sincsen, mert ő nem hajlandó foglalkozni vele.
Szabotázs! Tragédia!!

Ha mindez új Neked, és ezért most úgy döntesz, hogy utánanézel, akár meg is kérdezheti a könyvelőd a saját számaiddal és lehetőségeiddel kapcsolatban. De valószínűleg jobban jársz, ha előtte kicsit felkészülsz a segítségünkkel. Csak fontold meg: Ha valaki merő kényelmességből esetleg sokszázezres nagyságrendben kárt okozott Neked, most hirtelen beismerő vallomást fog tenni? Kevéssé valószínű...

KIVA Kalkulátorunk segítségével akár a következő pár perc alatt Te is meggyőződhetsz arról, hogy vajon több pénz marad-e a zsebedben a KIVA segítségével, és ha igen, akkor mennyi.

A megoldás

Ha úgy ítéled meg, hogy nem kaptál meg a könyvelődtől minden szükséges támogatást, így a megfelelő információk birtokában önállóan dönthetsz arról, hogyan alakítod vállalkozásod adózását, illetve végső soron arról, hogy mennyi marad a zsebedben!

MI HAJLANDÓAK VAGYUNK FOGLALKOZNI AZZAL, HOGY TÖBB MARADJON A ZSEBEDBEN!...